fanpage facebook aviation24.pl fanpage twitter aviation24.pl kanał youtube aviation24.pl galeria instagram aviation24.pl

Smakowite menu Emirates. Czy smakuje tak jak wygląda? - Foto: Emirates
Smakowite menu Emirates. Czy smakuje tak jak wygląda? - Foto: Emirates

Linie Emirates odświeżają swoje letnie menu z pomocą sezonowych owoców. Przygotowując ponad 110 mln posiłków rocznie, kucharze przewoźnika nieustannie tworzą zestawy dań inspirowanych kuchnią regionalną ze świeżych, sezonowych składników, które przypadną do gustu pasażerom z całego świata.

W ciągu najbliższych dwóch miesięcy linie Emirates wprowadzą na wybranych trasach zestaw potraw sezonowych. W wyjątkowej ofercie znajdą się charakterystyczne smaki lata od truskawek ze śmietaną w deserze Eton Mess na trasach do Wielkiej Brytanii po mango odmiany alphonso w puddingu kheer i przekładańcach na pokładzie samolotów lecących do Indii.

W lipcu pasażerowie klasy pierwszej i biznes podróżujący do Wielkiej Brytanii i Irlandii będą mogli spróbować deserów z truskawkami, m.in. tradycyjnie podawanego latem brytyjskiego deseru Eton Mess. Oprócz tego serwowane będą także truskawkowe eklerki, deser z truskawkami i śmietaną oraz zdekonstruowane ciasto millefeuille z truskawkami z wody, kremem z białej czekolady, chipsami z ciasta i płatkiem bazyliowym. Do przygotowania deserów Emirates na trasach w Wielkiej Brytanii i Irlandii w samym tylko lipcu zostanie zużytych ponad 200 kg świeżych truskawek.

Na pasażerów lecących w lipcu do Indii czekają sezonowe smaki w postaci mango alphonso, z którego linie uczyniły podstawę swoich deserów we wszystkich klasach. Podróżujący klasą pierwszą i biznes spróbują przekładańca z mango, a klasą ekonomiczną puddingu ryżowego kheer z mango i sago. Na potrzeby specjalnego menu, które będzie dostępne na pokładzie przez miesiąc, przewoźnik pozyska z Indii prawie 6 ton mango alphonso i przecieru z mango.

emirates menu

emirates menu

emirates menu

emirates menu

Pasażerowie klasy pierwszej i biznes Emirates podróżujący w sierpniu do Włoch mogą liczyć na przystawkę w postaci sezonowych pomidorów malinowych  z burratą, czyli włoskim serem przyrządzanym z mozzarelli i śmietany. Ser burrata, czyli po włosku maślany, składa się z twardszej zewnętrznej warstwy z mozzarelli, z której formowany jest woreczek wypełniany następnie miękkim, ciągnącym się twarogiem i świeżą śmietaną. Świeży ser podawany na pokładzie przyrządzany jest codziennie na miejscu we Włoszech i Zjednoczonych Emiratach Arabskich przez mistrzów serowarstwa stosujących tradycyjne metody. Burrata doskonale uzupełnia słodko-kwaskowaty smak pomidorów malinowych dojrzewających w letnim słońcu.

W ciągu roku linie Emirates raczą swoich pasażerów okolicznościowymi potrawami m.in. z okazji Chińskiego Nowego Roku, Ramadanu czy Wielkanocy z uwzględnieniem dostępności składników w danym sezonie. W zeszłym miesiącu przewoźnik wprowadził także dania na bazie białych szparagów na trasach do Niemiec, Amsterdamu i Francji, zgodnie z przypadającym wówczas w Europie okresem zbiorów. Nawiązując do japońskiej tradycji hanami, linie wprowadziły stosowne menu na trasach do Japonii w kwietniu, czyli w okresie kwitnienia wiśni.

Przewoźnik może pochwalić się wieloletnią współpracą z lokalnymi dostawcami i producentami świeżej żywności na całym świecie. Nacisk na wysoką jakość składników wynika z przywiązania Emirates do prostych, dobrze przygotowanych potraw będących wizytówką kuchni danego regionu. Pracująca przez całą dobę kuchnia przewoźnika dostarcza posiłki na 520 lotów dziennie, serwując 209 posiłków na minutę tego wyczynu dokonuje zastęp 1 800 kucharzy Emirates, który ma do dyspozycji arsenał 12 450 przepisów.

Smakosze mogą poznać proces tworzenia pokładowych menu Emirates od kuchni i dowiedzieć się więcej na temat współpracy linii z partnerami na całym świecie na kanale Emirates Food Channel dostępnym w nagradzanym systemie rozrywki pokładowej ice.

Źródło informacji: Emirates