fanpage facebook aviation24.pl fanpage twitter aviation24.pl kanał youtube aviation24.pl galeria instagram aviation24.pl

0

Od wtorku można korzystać z połączenia linii lotniczej Transavia do położonego w południowej Holandii Eindhoven. Transavia będzie oferowała połączenia #PROSTOzKRAKOWA cztery razy w tygodniu: w poniedziałki, czwartki, piątki i niedziele.

Pierwszy samolot linii Transavia z Eindhoven (Boeing 737 800) wylądował w Krakowie o godz. 13:51. Rozkładowy czas przelotu wynosi 2 godziny. Trasę obsługują samoloty Boeing 737-800 ze 189 miejscami na pokładzie. Samolot wystartował w rejs powrotny z Krakowa do Eindhoven o godzinie 14.42. To już trzecie połączenie pomiędzy Krakowem a Holandią oferowane przez przewoźników prosto z Krakowa.

Połączenie linii lotniczej Transavia do Eindhoven jest pierwszym z dziewięciu nowych połączeń, które zostaną zainagurowane w najbliższych miesiącach. Nowego przewoźnika przywitaliśmy tradycyjnym salutem wodnym powiedział Radosław Włoszek, prezes Zarządu Kraków Airport.

- Cieszymy się, że jesteśmy w Krakowie, który jest naszą drugą destynacją w Polsce po Katowicach, gdzie lądujemy od 2017 roku powiedział Erik-Jan Gelink, dyrektor ds. komunikacji linii lotniczych Transavia. - Oba miasta znajdują się na południu Polski, w najgęściej zaludnionym rejonie kraju. W tym regionie mieszka i pracuje ok. 10 milionów osób, dlatego ma on dla nas ogromny potencjał. Stąd pochodzi też wielu Holendrów polskiego pochodzenia. Poza tym, w Holandii szybko rośnie zainteresowanie Krakowem jako miejscem wyjazdów weekendowych. W ciągu ostatnich pięciu lat liczba pasażerów podróżujących z Holandii do Polski podwoiła się, rosnąc o średnio 15% rocznie.

Okolicznościową wstęgę przecięli Radosław Włoszek, prezes Zarządu Kraków Airport oraz załoga inauguracyjnego rejsu: kapitan Mattijs Notkamp, pierwszy oficer Niels Huber, oraz szefowa pokładu Crystal Franken, w asyście Gerwout van den Heuvel, Emiel Hoenselaar i Melanie Habets. Pasażerowie pierwszego rejsu zostali przywitani słodyczami z krakowskiej manufaktury słodyczy, a załoga samolotu - tortem.

Źródło informacji: Kraków Aiport