fanpage facebook aviation24.pl fanpage twitter aviation24.pl kanał youtube aviation24.pl galeria instagram aviation24.pl 

Kanapki od Francois Adamskiego na pokładach samolotów Air France - Foto: Materiały prasowe Air France
Kanapki od Francois Adamskiego na pokładach samolotów Air France - Foto: Materiały prasowe Air France

Od 1 lutego b.r. na pasażerów podróżujących w klasie biznes podczas lotów krótkiego zasięgu Air France czeka nowa oferta cateringowa - oryginalne kanapki, które opracował znany francuski kucharz - Francois Adamski. Zawartość pudełek w kanapkami będzie różnić się w zależności od pory dnia, a całe menu zmienia się co miesiąc. Towarzyszą mu starannie wyselekcjonowane wina  i szampan – teraz serwowane w szkle (jeżeli warunki lotu na to pozwolą) oraz szeroki wybór gorących i zimnych napojów bezalkoholowych.

Nową koncepcję gastronomiczną opracował wybitny francuski szef kuchni François Adamski – zwycięzca najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych Bocuse d'Or i Meilleur Ouvrier de France, który współpracuje z Air France z ramienia firmy cateringowej Servair Corporate. Szef kuchni stworzył kolekcję różnego rodzaju smacznych kanapek, które są pożywną i łatwą do zjedzenia przekąską podczas krótkich lotów. Kanapki są komponowane z sezonowych i lokalnych produktów, głównie pochodzących z Francji i z ryb ze zrównoważonych połowów, zgodnie ze standardami firmy. 

Air France serwuje nowe zestawy menu w eleganckich i poręcznych pudełkach, których zawartość różni się w zależności od pory dnia. Podczas lotów rozpoczynających się przed godziną 10:00 podawane jest śniadanie, w ramach którego pasażerowie są częstowani kanapkami z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym z koperkiem na białym pieczywie, w towarzystwie wypieków z ciasta francuskiego. W dalszej części dnia, na gości czekają inne wersje kanapek sygnowanych przez szefa Adamskiego – z kurczakiem w wędzonej papryce i warzywami w estragonie, na chlebie spichrzowym, a także typowo francuskie słodycze i desery jak calisson, cannelé czy tropézienne. 

Inne dania autorstwa wspomnianego szefa kuchni są dostępne w saloniku Air France w terminalu 2F paryskiego lotniska im. Charlesa de Gaulle, przeznaczonym dla pasażerów lotów europejskich, a także w kabinie biznes podczas lotów średniego zasięgu, w tym na trasie Warszawa-Paryż, Kraków-Paryż (to ostatnie połączenie jest wstrzymane do 20.02.2024). Na lotach z/do Polski w godzinach porannych, goście są częstowani zimną przekąską, a także ciepłymi wypiekami, natomiast podczas lotów w późniejszej porze, serwowane jest danie na zimno opracowane przez François Adamskiego, w towarzystwie zestawu serów, deseru i ciepłego pieczywa. 

Po każdym posiłku, w ramach polityki odpowiedzialnego cateringu, wszystkie elementy serwisu pokładowego, w tym pudełko wraz z pozostałościami, są sortowane jeszcze w samolocie, w czasie trwania lotu. Po wylądowaniu, pudełka są poddawane metanizacji (to nowy sposób recyklingu organicznego, metoda ta polega na naturalnym rozkładzie materii organicznej pod wpływem działania mikroorganizmów w warunkach beztlenowych) w celu ponownego przetworzenia. Air France stosuje tą metodę po raz pierwszy, we współpracy ze spółką Servier.  

François Adamski to ceniony francuski szef kuchni, który jest zdobywcą gwiazdki Michelin i zwycięzcą najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych Bocuse d'Or i Meilleur Ouvrier de France. Adamski szkolił się i rozwijał swoje zdolności w kuchniach znamienitych francuskich hoteli i restauracji - Hôtel de Matignon, Plaza Athénée, Ritz, Maison Prunier, Hôtel Intercontinental i Abbaye Saint-Ambroix w Bourges, gdzie utrzymał pierwszą gwiazdkę. W 2012 roku jego zaangażowanie w zawód i chęć dzielenia się wiedzą doprowadziły go do objęcia stanowiska prezesa Team France Bocuse d'Or, a w 2021 roku został wiceprezesem Toques Françaises – organizacji zajmującej się promocją francuskiej gastronomii. Od 2019 roku François Adamski, wraz z innymi francuskimi szefami kuchni, pracuje dla  Servair, wiodącej francuskiej firmy cateringowej, która opracowuje dania dla linii lotniczych. Jednocześnie będąc członkiem Servair Culinary Studio, kreatywnego laboratorium złożonego z wybitnych szefów kuchni i ekspertów kulinarnych, szef kuchni odpowiada za innowacje kulinarne firmy.

Źródło informacji: Air France / redag. aviation24.pl

No comments

Leave your comment

In reply to Some User